Sok z kiszonej kapusty znajdziesz na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu powróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć też o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pomagają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała substancje niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kiszonek to też doskonałe źródło witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – czemu należy go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Wzmagają one również apetyt i działają osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]