Potrzebujesz ogórków kiszonych w folii? Sprawdź artmankiszonki.pl.
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej bądź w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kwaszone w naszej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszone warzywa są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.
Jak przygotować ogórki kiszone?
Kiszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego drewniane beczki bądź duże kamienne garnki, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą. Później zostawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji ogórków już po paru dobach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się czosnek oraz koper, jednakże walory smakowe ogórków kiszonych można wzbogacić także innymi dodatkami, m.in. liśćmi czarnej porzeczki, ziarnami gorczycy albo cząstkami marchwi. Oczywiście nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, by osobiście zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą lub spiżarnią, w której może chować żywność w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż należy odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy dostać je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, a więc w woreczkach foliowych czy też w kubełkach, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.
Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?
Od setek lat panuje przekonanie, iż sfermentowane warzywa zbawiennie wpływają na nasz organizm. Dzieje się tak, gdyż wespół z kiszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które korzystnie wpływają na florę jelit i obniżają ich pH, usprawniając tym samym proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę A, C i E, witaminy z grupy B oraz wiele minerałów koniecznych do prawidłowego działania organizmu, to np. żelazo, wapń, magnez, selen czy potas. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeśli lubimy kwaśne smaki, zalecamy nie wylewać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej go wypić lub użyć do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kiszenia mikroelementy przenikają po trosze do zalewy. Trzeba jednak podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]