Jeśli szukasz barszczu czerwonego z butelki, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. Tam, gdzie obyczaj spożywania obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, ale także jako uzupełnienie do niektórych posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do bułeczek drożdżowych z grzybowym farszem

Zdaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego kwaśny, a jednocześnie trochę słodki aromat powoduje, że wyśmienicie współdziała on z innymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni przedkładają kawałki kiełbasy, jajko na twardo i kartofle, pozostali wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem albo grzybami. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, lecz również wyborna przekąska lub kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak chrupiącego pasztecika z grzybami czy bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.

Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bowiem zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również mnóstwo żelaza, toteż rekomenduje się go anemikom. Natomiast z uwagi na fakt, że bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem na co dzień zjada się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny smak

Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Niektórzy wsypują do niego troszkę cukru, by zaakcentować naturalną słodkość buraka, pozostali kochają pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej pożytecznych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotować osobiście, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź online.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]