Kurs gotowania - na tej stronie dowiesz się więcej o aktualnej ofercie.

Samodzielne przygotowanie dań w domu ma wiele zalet. Główną z nich jest głównie oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu bywa na ogół zdecydowanie tańsze niż codzienne korzystanie z usług restauracji. Nie bez znaczenia jest też przyjemność wynikająca z przyrządzenia posiłku osobiście – zwłaszcza, gdy częstujemy nim domowników czy przyjaciół. Nie można nie pamiętać również o tym, że kucharząc osobiście mamy dokładną wiedzę, co położymy na stół, co jest nadzwyczaj istotne dla osób wykluczających ze swojego menu pewne składniki (np. produkty odzwierzęce, cukier bądź gluten) bądź pozostających na diecie. Niemniej jednak wymaga to stosownych umiejętności – a nie każdy takowe posiada. Na szczęście można przyswoić je sobie w trakcie kursu gotowania.

Kursy gotowania – do kogo są adresowane?

W ofercie firm organizujących szkolenia kulinarne zauważymy najróżniejsze kursy – zarówno te skierowane do osób, które nie posiadają doświadczenia w kuchni, jak i tych stawiających swoje pierwsze kroki w zawodowej gastronomii. Opcji jest rzeczywiście wiele – od kursów dla dzieci, poprzez te organizowane z myślą o kulinarnych amatorach, aż po tematyczne warsztaty (np. cukiernictwo, kuchnia hiszpańska). Żeby kurs gotowania przyniósł należyte efekty, ogromnie istotne jest to, by był prowadzony pod okiem fachowca. Stąd przed zapisaniem się na warsztaty powinno się dowiedzieć się, kim jest osoba prowadząca zajęcia – w jakich restauracjach pracowała, jakie szkoły skończyła i czy ma na koncie jakieś kulinarne osiągnięcia.

Intencja kursu gotowania

Od tematyki kursu gotowania zależy to, jaką wiedzę zyskamy. Na warsztatach przewidzianych dla dzieci poruszane są podstawowe zagadnienia, natomiast zamiarem kursu nie jest przekazanie namacalnych umiejętności, a obudzenie w nich kulinarnej fascynacji oraz wyobraźni. Z kolei kursy dla dojrzałych pasjonatów gotowania są sposobnością do przećwiczenia istotnych kulinarnych umiejętności, jak m.in. sztuka kompozycji potraw, techniki krojenia bądź różnorodne sposoby obróbki termicznej składników.

Lokalizacja firmy:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]