Jeśli szukasz obwarzanków krakowskich, koniecznie wejdź na https://tinyurl.com/yxhh2k6q.

Mają niepowtarzalny aromat, wyglądają naprawdę interesująco, natomiast znaleźć je można wyłącznie w jednym miejscu na świecie. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są wizytówką historycznej stolicy Polski oraz dumą tutejszych piekarzy. Dlaczego cieszą się tak szczególnym uznaniem? Jak wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski na początku zamierzają skosztować właśnie tego smakołyku?

Historia obwarzanków krakowskich

Tradycja pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W annałach pierwszy raz opisano je wiek później, gdy odnotowano, że uwielbiała je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je tylko w czasie Wielkiego Postu, jednak potem jadano je także w pozostałych porach roku. W XV stuleciu król Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mogli wytwarzać je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Podobną rzecz zrobiła pięć wieków potem UE, dodając je na listę wyrobów regionalnych.

Obwarzanki krakowskie – technika produkcji

Obwarzanki mają kształt pierścienia z łatwo zauważalną plecioną powierzchnią i średnicę około 15 cm. Obwarzanki krakowskie od wieków wypiekane są w myśl identycznego przepisu. Ich określenie i unikalny aromat są wynikiem obwarzania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład sezamem lub makiem – i piecze.

Lokalizacja firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]